maandag 26 december 2011

Tweede kerstdag 2011

De wind is westzuidwest, kracht 3, het is erg zacht: 10,5 graden Celcius. De molen van Veessen draait. Zou een beroepsmolenaar vroeger werk hebben gehad, dan had hij op deze maandag ook gewerkt waarschijnlijk. Hij zou zeker het gevlucht niet hebben geblokkeerd met een verlichte ster in top.

zaterdag 10 december 2011

zaterdag 10 december

Klanten van de kerstmarkt en molencomitéleden -die ook goede klanten zijn- genieten van de gezelligheid, koffie, koek en pannenkoeken.
Deze zaterdag was het kersmarkt in de Stoom. Altijd gezellig. Er werden mooie en lekkere zaken verkocht en de kas van de molenstichting werd weer met enkele honderden euro's gespekt. Leerling molenaar Robin - nu 16 jaar oud en eindelijk echt officieel in opleiding - liep de hele dag mee. Sinds zijn twaalfde kijkt hij er al naar uit om molenaar te worden. Zo zouden we er nog wel een paar kunnen gebruiken. Tobias - elf jaar oud - is er hopelijk ook zo een. Hij kwam met molenaar Rudi uit Wapenveld mee. Molenaar Casper van de molen van Welsum kwam ook al aanlopen. Hij heeft zijn proefexamen gehaald. Gefeliciteerd! Het was eigenlijk een best mooie zonnige dag. Er was genoeg wind om de laatste twee zakjes die nog in huis waren te malen.
De motor van de Stoom heeft ook nog een paar uurtjes gedraaid. Altijd stoer en dynamisch.

dinsdag 6 december 2011

Molen in rouwstand vanwege overlijden Bart Alberts

Deze week zet ik de molen -als die niet draait- in de rouwstand in verband met het overlijden van onze jonge dorpsgenoot Bart Alberts. Hoe ziet dat er uit? De wieken staan dan niet rechtop, maar een klein eindje verder in de draairichting. De foto geeft de molen weer zoals hij nu in de rouw staat voor Bart.

zaterdag 3 december 2011

Zaterdag 3 december

Het heerlijk avondje is bijna gekomen. Cadeautjes en gedichten zijn gemaakt. Als ik mijn ogen opendoe raast er een geweldige wind om het huis en regent het. Zou het weer zo worden als vorige week? De molen kan om te beginnen aardig draaien zonder enig zeil voor te leggen. Door buien zijn er ook behoorlijke uitschieters in de wind, dus iets bijleggen om fors te kunnen draaien, is niet verantwoord. Eerst maar wat andere klusjes gedaan. Gaandeweg neemt de wind wat af en moet er wat zeil worden voorgelegd. Eerst twee halve en wat later daarbij nog twee volle want we willen nog wat malen.

Uiteindelijk eindigen we al gauw met vier volle zeilen voor. Het uitzicht wordt in de tweede helft van de middag mooier als de bewolking breekt.