dinsdag 30 juli 2013

Daniël

Het molenmakersbedrijf Groot Wesseldijk heeft zich teruggetrokken. Wat mij betreft hadden ze nog wel meer mogen doen, maar ja, het geld voor dit jaar was op. Er is toch al heel wat gebeurd. De kap is geschilderd, evenals de staart, de spruiten, de schoren en het stellinghek. De korte schoren bleken zelfs te rot om aan te pakken en zijn vervangen. Evenzo de twee zeilklampen van eind twee en een hekstok (de eerste sinds de vorige restauratie van 1991!) en alle vier bordveren. Alle acht hoekstijlen van het stellinghek zijn nieuw en hebben een stalen hoeksteun gekregen. Het oog van de wipstok waar de vangketting aan hangt is opgelast. De ijzeren wig waar de ijzeren wipstok aan hang die een rare schade had (blikseminslag?) is vervangen. Veel van het werk heeft Daniël alleen gedaan, zoals het vervangen van de schoren, waarvoor ik mijn petje afneem. Daniël (boven) (onder) De beschadigde wig waar de ijzeren wipstok aan hing

maandag 15 juli 2013

Meer vrijwilligers actief

Het is gezellig om aan de molen te schilderen en het is ook dankbaar werk, want als Veessenaar kijk je er immers dagelijks tegenaan. Dan is het fijn als hij er goed uit ziet.
Sommige vrijwilligers zou je bang van worden, maar het lijkt erger dan het is. Hij heeft goed zijn best gedaan en is er zwart van geworden.
Een pasgeschilderde molen ziet er altijd fris uit. De rietdekker is er ook nog bij geweest vanwege lichte lekkage van de kap.

woensdag 10 juli 2013

Windborden schilderen

De windborden kunnen gemakkelijk uit de wieken worden gepakt en dan bijvoorbeeld op de stelling gemakkelijker geschilderd. Dan nog blijven het vier wieken met elk drie borden is twaalf borden met elk twee kanten maakt 24 die zeker elk twee keer moeten worden geschilderd, maakt 48. De molenmaker schildert de moeilijke stukken. De windborden horen daar niet bij. Die zijn voor de liefhebbers. Gelukkig zijn er vrijwilligers bereid een handje te helpen.

maandag 8 juli 2013

Meer onderhoud

De eerste korte schoor is neergehaald en hij blijkt op de verbinding met de spruit inderdaad zeer verzwakt. Hij wordt nu gekopieerd, zodat hij straks perfect past.

zondag 7 juli 2013

Onderhoud molen

De molen wordt geschilderd door de molenmaker. Hiervoor is bewust gekozen, zodat deze vaklieden ook tegelijkertijd kunnen kijken naar eventueel zwakke plekken. En die vinden ze dan ook daadwerkelijk. Het belangrijkste is wel dat ze ontdekten dat de zogenaamde korte schoren bovenaan op de aanhechting met de korte spruit verrot zijn. Dat is een plek waar ook een molenaar nooit dichtbij komt, dus wij waren ons van geen kwaad bewust. Ook al zitten er nog zeven meter gaaf hout aan die schoren, die ene plek van de verbinding met de spruit, daar draait het om en als die niet goed is, dan moet het geheel worden vervangen. Ze liggen dan ook al klaar, acht meter lang, twee nieuwe korte schoren. Verder is een nieuwe poging gedaan de rieten kap waterdicht te maken en zijn er nieuwe hoekstijlen aan het stellinghek geplaatst, met een ijzeren hoekversteviging.

Dubbele rouw

Half juni heeft de molen in de rouw gestaan vanwege het tegelijkertijd overlijden van twee mannen. De vader van de molenaar is heengegaan en Piet Don die jarenlang penningmeester is geweest van de molenstichting. Beiden hebben een zeer hoge leeftijd bereikt. De molenmaker die bezig is met het schilderen en ander onderhoud van de molen heeft er voor gezorgd dat het wiekenkruis in de rouwstand werd gezet.