dinsdag 30 december 2014

2014 terugblik: het draaien

Het jaar 2014 kenmerkte zich door het ontbreken van wind. Je moet er niet aan denken om als beroepswindmolenaar er dit afgelopen jaar de kost mee te hebben moeten verdienen. Het aantal van 240.000 omwentelingen werd dit jaar pas op de 66-ste draaidag op 20 december gehaald.

Wel was molendag een mooie lange winderige dag met meer dan 10.000 omwentelingen in 14 uur.

Op 72 dagen draaide de molen 450 uur De beginstand van de teller was 605.555 de eindstand 858.252.
Er zijn dus 252.697 omwentelingen gemaakt.
Er is 475 kg voedertarwe gemalen.2014 terugblik: leerling, de techniek en onderhoud

Vanaf de zomer is Ewout Reitsma van een paar huizen verder molenaarsleerling.

Hij ziet er niet altijd zo angstaanjagend uit overigens
Hier hielp hij met het teren van de molenromp

Sinds augustus speelt ons de bronzen plaat achter de pen (einde van de wiekenas) parten. Die wordt door de pen in een aantal uren draaien voor een groot deel omhoog gewerkt. Voorlopig houden we hem op zijn plaats met dik ijzerdraad, maar misschien moet er een ijzeren beugel voor worden gemaakt, of nog beter, moet de pen netjes recht worden afgedraaid.
De hanetreden van het trapje in de kap zijn beter vastgezet.
De onderkant van de stelling is geteerd. De molenaar heeft geprobeerd alle ijzeren roeden te schilderen, maar dat is niet helemaal gelukt. Dit waren de overgebleven schildersklussen van vorig jaar.


2014 terugblik: het bezoek

De bezoekersaantallen van Nationale Molendag in mei en Open Monumentendag in september waren niet spectaculair. Het lijkt er op dat er een gewenningsproces gaande is. Gelukkig hebben we nu Flod, het fantastische winkeltje in de Stoom. Dat levert weer meer aanloop en reuring op.Open monumentendag stond in het teken van oude vervoermiddelen

De inschrijvingen in het gastenboek zijn altijd hartverwarmend. Zoals een grootouderpaar met kleinkinderen dat 49 jaar geleden trouwfoto's op de molen maakte. Een ander paar was voor dit doel 35 jaar geleden hier geweest en nu weer teruggekomen.
De bezoekers kwamen van overal: Canada, Duitsland, Spanje, Nepal, België, Italië met kerst "natale 2014", Zweden, Zuid Afrika, Hawaï: "we have never been inside of a mill"
Juist het draaien en open zijn op de beide kerstdagen en tussen kerst en nieuwjaar levert altijd dankbaar bezoek op, omdat de molen van Veessen dan echt de enige in de omgeving is die open is en draait.  Dat geldt ook voor zomaar een doordeweeks moment 's avonds. Bezoekers schrijven dan "onverwacht" of "unieke ervaring" in het gastenboek vanwege de aangename verrassing dat ze een draaiende molen konden bezichtigen. "Nou dat was vet cool zeg!" aldus Elisa en Anouk.

maandag 22 december 2014

240.000 omwentelingen

Zaterdag 20 december is de maximale draaipremie van € 1200 bij elkaar gedraaid met 240.000 omwentelingen dit jaar. Maandag 22 december lekker gedraaid zonder zeilen en drie zakjes gemalen met één stormeindje voor.