woensdag 13 januari 2016

Molen in de rouw

De molen van Veessen is woensdagochtend 13 januari in de rouw gezet in verband met het overlijden op 89-jarige leeftijd van molendeskundige Jan Heijdra uit Barneveld. De uitvaart is vrijdag 15 januari.


vrijdag 1 januari 2016

Jaaroverzicht 2015

De molen heeft in 2015 op 77 dagen in 475 uur 281.902 omwentelingen gemaakt.
De beginstand van de teller was 858.252 en de eindstand was 140154. Op 25 mei ging de teller "over de kop".

Zeer sneu was het dat de toelevering van graan en afname van veevoedermeel door het vertrouwde bedrijf door hen is stopgezet. We zitten nu zonder maalgoed. Dat maakt alles een stuk saaier en de educatieve waarde van de molen een stuk kleiner. Ook de geur van meel missen we.Het laatste graan wordt gemalen

"Elk nadeel hep se foordeel" aldus een bekende filosoof en de afwezigheid van graan en meel betekent wel dat de molen niet meer aantrekkelijk is voor muizen en daarom is het niet erg dat de muizenvangster oud en sloom is geworden en haar werk niet meer kan doen.


10 januari

Het jaar begon goed met windkracht zes op 10 januari. We konden draaien zonder zeilen en met de steekborden er uit, maar de rest van het jaar stelde qua wind ontzettend teleur behalve de laatste weken toen het al winters moest zijn werd het namelijk herfstachtig met bijpassende wind en te warm voor de tijd van het jaar. 

In 2015 is de bliksemafleiding weer gecontroleerd en zijn de monumentenwachters langs geweest en hebben een rapport achtergelaten.


Als je naast de molen woont, kun je ook in de avond draaien.


Toen er geen graan meer kwam, was het zaak de stenen open te leggen en schoon te maken. Een leermoment voor molenaarsleerling Ewout.


De zeer ervaren collega molenaar Bert Hanekamp kwam ons helpen met billen. Ook leerling Robin heeft hem geassisteerd. Robin haalde dit jaar zijn proefexamen. Gefeliciteerd!


Het losmaken van de onderrijn van de bolspil was een groot probleem, hij zat erg vast. Daarbij heeft collega molenaar Frits met zijn technische hulpmiddelen Bert bijgestaan en het is ze gelukt om de zaak los te trekken. Ook hebben zij alles weer netjes in elkaar gezet. 


De bolspil en de rijn uit elkaar gehaald


Op paasmaandag is de bovengang kammen in de hete bijenwas gezet.


Deze gevederde vriend was uitsluitend op bezoek, hij had niets te bezorgen
De molen speelde een grote rol in de uitzending van TV Gelderland Zomer in Gelderland, eind augustus vanuit Veessen. De cameraman keek zijn lenzen uit.
Molenaar Rudi heeft gedraaid op open monumentendag in september. Dank daarvoor.


Frits en Bert hebben alle kruineuten van een blikken oppervlak voorzien evenals in Wapenveld. Daar was het succesvol, hier viel het tegen voor wat betreft het gemakkelijker kruien. De molen van Veessen kruit nog steeds zeer zwaar zoals zij wetenschappelijk hebben vastgesteld. Desondanks bedankt makkers!


Molen en molenaar stonden eind november op de voorpagina van De Stentor (van Gramsbergen tot Zeewolde) vanwege het lage water. De meeste reacties waren positief.

Aan het eind van het jaar is de leskist over molens in het algemeen, de molens van Wapenveld en Veessen in het bijzonder en het klooster Hulsbergen gepresenteerd. Hij bevat een schat aan informatie en hulpmiddelen voor de leerkrachten van het basisonderwijs in onze gemeente. En ze zijn welkom op de molens!

In december is de taatspot van de koningspil gesmeerd.

Op de eerste ochtend na de kortste dag, op 22 december, is de zonsopkomst welkom geblazen door de midwinterhoornblazers uit Epe. Dit was na 2009 de tweede keer. We hopen nog steeds op een onbewolkte dag.Eind van het jaar is het besluit gevallen dat de molen een sprinklerinstallatie zal krijgen. We hopen hem nooit nodig te krijgen, maar het is wel een rustgevend idee.
Tot op de laatste dag is er met de molen gedraaid 


31 december

en hij is draaiend het nieuwe jaar in gegaan.


Zonsondergang op 31 december