zondag 14 mei 2017

Knerpende taats van de koningsspil

Half april. De taats van de koningsspil speelt op. De koningsspil is de grootste spil, van zwaar eikenhout in de molen, de naam zegt het al, en hij staat drie verdiepingen hoog rechtop centraal in het mechaniek. Het rechtop staan wordt ook al helder gemaakt door de naam spil. Alle assen liggen en de spillen staan. De koningsspil brengt de draaiing van de wiekenas over naar de techniek beneden, in ons geval naar de spillen van de molenstenen. De koningsspil draait met een taats in een taatspotje. IJzer in ijzer. Het potje staat vol olie. Maar in Veessen piept het al een paar dagen, het knerpt eigenlijk, ondanks goede smering. Door het gewicht van de spil met twee grote kamwielen er aan vastgemaakt, rustend op enkele centimeters oppervlak in de taats is de wrijving fenomenaal en als er iets mis gaat, onvoldoende smering, of slijtage, wordt de olie gloeiend heet. De molen zou er door kunnen afbranden. Daarom kunnen we eigenlijk helemaal niet meer draaien totdat dit probleem afdoende is opgelost.

De boosdoener , de taats in zijn pot


Opkrikken in een poging om de olie onder de taats te krijgen


Met het opkrikken ging de pot mee omhoog. Pogingen om die terug naar beneden te krijgen, lukten niet. Hier een poging met een busje waarin een bout met moer om de onderdelen uit elkaar te draaien 


Eind april. Ondanks eenmaal en andermaal opnieuw goed smeren, blijft de taats van de koningsspil ons parten spelen en knerpt en piept het alsof dit onderdeel ons wil toeroepen hoe oud de molen wel niet is. Dat klinkt leuk, of eigenlijk helemaal niet, want we kunnen het er niet bij hebben. Olie in een taatspot die zo heet wordt dat de boel in de fik kan vliegen, is uit den boze.
13 mei,  Nationale Molendag. Robin van Katwijk heeft aan de bovenkant van de koningsspil los gemaakt uit zijn draaipunt en vrij uit de kammen van het bovenwiel gezet. Nu kunnen we gelukkig weer draaien zonder dat de koningsspil meedraait en de olie in de knerpende taatspot gloeiend heet wordt.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten