zondag 31 december 2017

Jaarverslag 2017

Jaarverslag 2017 Mölle van Bats Veessen

Onderhoud molen
De bliksemafleiders zijn gecontroleerd. De brandblussers eveneens, maar alle afgekeurd en vervangen.

Zeven leggers en vijftien planken van de stelling zijn vernieuwd vijftien andere planken zijn ontdaan van de rotte uiteinden en meer naar binnen, waar je met kortere planken terecht kunt, teruggelegd. 

Ook de zuidelijke stellingdeur is aangepakt, de rotte onderkant is vernieuwd en een rotte spaak van het kruirad is vervangen. De voorzomen, kluften, windborden en hekwerk van het gevlucht worden slecht. Aangezien het gedeeltelijk aanpakken daarvan van het ene probleem naar het andere zou kunnen leiden, is besloten om er zolang mogelijk mee door te draaien en op een gegeven moment alles tegelijk te vernieuwen.

De keerneuten zijn allemaal uitgenomen en op een slijpmachine afgerond.
Ze hadden allemaal een vlak oppervlak van ongeveer vier centimeter breed met scherpe hoeken. Het oppervlak is nu veel kleiner en het kruien blijkt hierdoor gemakkelijker te gaan.





De onderste taats van de koningsspil piept dat het een aard heeft en is door smeren niet meer stil te krijgen. De temperatuur van de smeerolie loopt dan ook snel op met gevaar van brand.

Pogingen om de spil op te krikken om de taats iets uit de pot te lichten en zodoende de olie er onder te krijgen, lukten niet, omdat de pot mee omhoog komt en niet omlaag is te krijgen, zelfs niet met een geimproviseerde schroefspindel.

Noodgedwongen hebben we de koningsspil uit het werk gezet. Hij draait niet meer mee. Mogelijk moeten taats en of pot worden vervangen, een lastig karwei.
Aan het eind van het jaar is de sprinklerinstallatie aanbesteed.

De Stoom
In de Stoom zijn twee nieuwe meterkasten voor elektriciteit gemaakt. Een voor de Stoom en molen zelf en een voor de nieuwe haven met camperplekken. Buiten zijn ook de nodige kabels gegraven voor de haven en voor de te maken pomp voor de sprinklerinstallatie. Bij het graven is het fundament van het eerdere paardenhok tegen de Stoom blootgelegd.

Op nationale Molendag in mei hebben Bert Hanekamp en Robin van Katwijk 100 kg graan gemalen met de Stoom. Die heeft voor hen zo geen geheimen meer.
Het lichtwerk van de molensteen is daarna zodanig beter afgesteld, dat het volledig uitlichten ervan nu wel mogelijk is. Bij het op gang komen van de steen is dit essentieel.
Ook met de snertactie in november is er gemalen met de Stoom

De monumentenwacht is in oktober geweest om onze monumenten te inspecteren. Zij hebben uiteraard een keurig rapport achtergelaten waar we weer mee verder kunnen bij het onderhoud.

Woning
De woning zou worden geschilderd, maar de schilder kwam ernstige mankementen tegen waar een timmerman aan te pas moest komen. Dat is gebeurd aan de dakkapellen, de ramen daarin en de achterdeur. Vervolgens is het meest noodzakelijke geschilderd. Niet behandeld bijvoorbeeld zijn de voordeur met kozijn.

Biotoop
Een hoge berkenboom van de overbuurman sneuvelde in een storm, maar die stond achter drie andere hoge berken waardoor het effect vooralsnog nihil is. Het terrein van IJsselzicht is helemaal opgeruimd, de haven is vernieuwd en de resterende bomen langs Onderlangs en nog meer bomen zijn verdwenen, waardoor de windvang op Zuidoost en het zicht op de molen vanaf die kant aanmerkelijk is verbeterd.

Vanaf de nieuwe Tolbrug kijk je voortdurend op de molen, maar door de bocht van de weg staat er af en toe een boom tussen. Veluws Landschap was op verzoek bereid die drie bomen te ringen, zodat ze bladerloos zullen blijven en afsterven.

Draaien
Door onderhoud en weinig wind soms is er weinig, namelijk op 77 dagen gedraaid. Het aantal van 240.000 omwentelingen dat de maximale draaipremie zou opleveren is niet meer van betekenis, toch werd het gepasseerd. Er zijn dit jaar in 468 uur 289.287 omwentelingen met de wiekenas gemaakt. De beginstand van de teller was 377.112, de eindstand 666.399 Enkele keren heeft Robin van Katwijk ingevallen om te draaien, waarvoor dank. Een wedstrijdje om de meeste omwentelingen is door hem met De Vlijt gewonnen, hij ging op de laatste draaidag van het jaar over de 300.000 heen. De Mölle van Bats heeft de laatste aansluitende zeven werkdagen van het jaar met prima wind kunnen draaien en toen maar liefst 48.932 omwentelingen kunnen maken.

Vreugd en rouw
In maart mocht Robin van Katwijk zijn molenaarsdiplopa in ontvangst nemen en Bert Hanekamp een certificaat van verdienste.
Met koningsdag en bij de binnenkomst van Sinterklaas was de molen versierd met vlaggetjes in het gevlucht. Bij de winnen van het kampioenschap door het nationale dames voetbalteam is de molen in de vreugd gezet, evenals bij het plaatsen op de wereldlijst van immaterieel erfgoed van het molenaarsberoep.

Bezoek
Bijzonder was het bezoek van dertien mensen met scootmobielen van Groot Stokkert. Veel verder dan de begane grond zijn ze niet gekomen, maar konden toch uitleg krijgen in een draaiende molen. Verder waren er buitenlandse gasten uit Nieuw Zeeland, India, Schotland, Italië, Argentinië, Denemarken en de Verenigde Staten

Bert en Fennie van der Scheer waren 40 jaar getrouwd. Eerder dit jaar was de molen ook al achtergrond bij het huwelijk van zoon Robbert.

Publiciteit
Het molenambacht werd in december op de Unesco werelderfgoedlijst gezet als immaterieel erfgoed. Dat nieuwsfeit haalde alle media en veel molens, ook de onze, werden in de vreugd gezet.
Voortaan worden langs rijdende mensen op de dijk op de hoogte gebracht van het feit dat de molen open is voor bezichtiging met behulp van een bord met dank aan Flod.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten